Jordgubbstiramisù

Tiramisù är en underbar italiensk efterrätt som här smaksätts med jordgubbar och apelsinlikör istället för kaffe. Det blir hur gott som helst, jag lovar!

Ingredienser:

  • 200 g savoiardikex
  • 250 g mascarpone
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl triple sec eller annan citruslikör
  • 1/2 liter jordgubbar
  • Lite kakao och frystorkade hallon

Gör så här:

Börja med att skölja och skiva jordgubbarna.

Separera sedan äggvitorna från gulorna och häll i varsin bunke. Häll i sockret i bunken med äggulorna och vispa så det blir krämigt. Blanda ner mascarponen och rör till en slät och jämn kräm.

Vispa vitorna till ett fast vitt skum och vänd försiktigt ner det i smeten – men gör det direkt, om äggvitan får stå för länge blir den vattning och då blir inte krämen så fluffig som den ska vara. (Om man vill dryga ut den goda krämen lite så kan man vispa 1 dl grädde och blanda i).

Ta fram en fyrkantig form med ca 5 cm höga kanter – kolla att två lager kex ryms där i.

Häll ungefär en tredjedel av krämen i botten, så att botten täcks helt. Doppa sedan hälften av kexen i likören, ett kex i taget, och lägg i ett lager på krämen i formen. Kexen ska doppas ganska snabbt i – om de ligger i vätskan för länge blir de soggiga och går lätt sönder. Men var inte för snabb – de måste hinna suga upp lite likör så de tar smak!

Bred ett tunt lager mascarponekräm på kexen och lägg på de flesta av dina skivade jordgubbar. Bred på ytterligare ett tunt lager mascarponekräm och doppa sedan resten av kexen i likören och lägg i formen. Avsluta med ett sista lager mascarponekräm, som ska vara ganska rejält så att det täcker kexen. Dekorera gärna med en krans av skivade jordgubbar runt om kanterna.

Ställ in i kylen i minst två timmar. När det är dags att servera tiramisùn tar du ut den från kylen och pudrar kakao överst med hjälp av en tesil, strö över lite frystorkade hallon och toppa med några skivade jordgubbar.

Buon Appetito!


Lämna ett svar