Tomatris

Sätt smak på riset med tomat och lite kryddig chorizo. Lite som en fuskrisotto, faktiskt. Detta mustiga ris passar utmärkt till grillat kött eller grillad fisk, eller med bara en enkel grönsallad till.

Det är viktigt att använda riktig chorizo – titta i din butik efter en spansk eller portugisisk torkad korv som du kan köpa hel (om den är liten) eller på bit (om det är salamitypen). Du ska inte köpa färdigskurna tunna skivor och inte den svenska matkorvsvarianten.

Om du ska grilla fisk eller kött att äta till riset så är ett tips att slanta upp resterna av chorizon och trä på ett grillspett och grilla dem också.

Ingredienser:

  • 1 msk matolja (inte olivolja, det sätter fel smak)
  • 1 finhackad liten gul lök
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • Vatten
  • Salt
  • 2 dl ris (vanligt långkornigt)
  • Chorizo

Gör så här:

Häll oljan i en inte alltför varm kastrull. Fräs den hackade löken i oljan utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna och därefter lika mycket vatten. Salta och häll i riset. Rör om och låt koka på svag värme utan lock. Rör om då och då.

Skiva chorizon i slantar, eller skär den i mindre tunna bitar om du har en stor bit korv. Blanda i riset efter 10 minuter. Koka på svag värme i ytterligare ca 15 minuter. Tillsätt lite mera vatten om det behövs.

Recept på omatris med chorizo
Tomatris till grillad fläskkarré med tillbehör

2 reaktioner på ”Tomatris

Lämna ett svar