Rosépepparsås till vilt

Detta är en god, pepprig och lite syrlig sås som passar utmärkt till älg och annat vilt.

Börja med såsen i god tid – den ska reducera i bortåt en timme. Man kan gärna förbereda såsen i förväg.

Servera gärna med en saftig potatiskaka och lite smörstekt svamp.

Ingredienser (4-6 port):

  • 1 gul lök
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl viltfond
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Skala och hacka löken. Mortla rosépeppar.

Hetta upp en stor kastrull och häll i lite rapsolja i botten. Bryn löken lätt, och häll sedan på vin. Låt koka in en stund och häll sedan i viltfond, och därefter grädde och mjölk. Avsluta med att röra ner rosépeppar och torkad paprika.

Låt såsen koka upp – passa på så att den inte kokar över bara. Sänk sedan värmen och låt sjuda tills den reducerat ner till hälften (drygt en halvliter sås). Detta moment tar lång tid, bortåt en timme.

Mixa slutligen såsen slät med en stavmixer och ställ på spisen igen. Värm upp och rör ner smör. Smaka av och tillsätt vid behov salt och peppar – men såsen har redan sälta och kryddor så du kanske inte tycker att det är nödvändigt.

Tips!

Älginnanlår är gott att först putsa och sköta på längden till stora filéliknande bitar. Sedan saltar du och bryner köttet runt om i smör med flera delade vitlöksklyftor. Lägg sedan köttet att vila en stund innan du lägger in i det i 200 graders ugn tills det fått en innertemperaturer på 54 grader. Det tar ungefär en halvtimme. Ta ut köttet och låt det vila – då kommer temperaturen stiga till 58 grader, då är det vackert rosa inuti.


Lämna ett svar