Kalv minute med sallad och krispig vitlök

Steak minute med krispig sallad, en god varm röra med svamp och haricots verts, toppad med rostad vitlök

Detta är en rolig variant på en klassisk steak minute. Vi använder tunt kalvkött från innan- eller ytterlår och steker det hastigt, och serverar med en god varm sallad toppad med rostad vitlök. Det går snabbt att laga och är lika gott som det låter.

Servera som det är – det räcker bra med salladen – eller med pommes frites.

Ingredienser (4 port):

 • 600 g innanlår eller ytterlår av kalv
 • 12 kastanjechampinjoner
 • 1/2 rödlök
 • 100 g haricot verts
 • 1 bit gurka
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • Olivolja
 • Smör
 • 70 g krispig sallad
 • 100 g fetaost
 • Salt
 • Peppar

Gör så här:

Ta fram köttet. Skala vitlöken.

Börja med att rosta vitlöken. Häll rikligt med olivolja i en liten stekpanna och värm den till över medelvärme. Pressa vitlöken i stekpannan när oljan är lagom varm. Rör i stekpannan tills vitlöken börjar bli ljust brun. Häll den rostade vitlöken i en sil så att att du blir av med oljan och slå sedan upp den gyllenbruna vitlöken på hushållspapper så den sista oljan rinner av.

Skölj och ansa haricot verts. Skär dem sedan i tre mindre bitar. Skiva den halva röda löken och halvera skivorna så att du får mindre strimlor. Skala fyrkantig ta bort kärnhuset, tärna sedan resten av gurkan. Ansa och skiva champinjonerna. Lägg lite smör i stekpannan och värm till medelvärme. Stek alla grönsakerna utom gurkan i ca fem minuter. Lägg sedan i gurkan, vänta 30 sekunder och rör ner hälften av fetaosten. Rör om en kort stund så osten börjar smälta.

Under tiden som du fräser ihop röran ovan, saktar och pepprar du köttet. Stek köttet snabbt i smör i en relativt varm stekpanna. Stek en eller ett par minuter på var sida. Är köttet tunnare räcker det med 30-45 sekunder på varje sida. Köttet ska få färg men inte bli genomstekt.

När köttet fått gå klart lägger du upp det på en tallrik. Lägg på lite krispig sallad och slå över röran av championer, lök, gurka och haricot verts. Smula över resten av fetaosten. Toppa med den rostade vitlöken.


Lämna ett svar