Lax med dillstuvad potatis

Lax med dillstuvad potatis
Kallrökt lax med dillstuvad potatis

Här har vi en rätt som smakar svensk sensommar. God potatis, fin dill och lite skivad rökt eller gravad lax blir dock alltid en delikat måltid, året om.

Ingredienser (4 portioner):

  • 800 g – 1 kg potatis
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 3/4 dl hackad dill
  • 500 g gravad eller rökt lax
Lax med dillstuvad potatis

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Är den stor kan du dela den i mindre bitar. Koka upp potatisen och låt koka tills den är klar.

Hacka dillen. Smält smöret i en kastrull. Häll i vetemjölet när smöret har smällt och rör ut mjölet tills det inte är några klumpar. Häll på mjölken under omrörning. Var noga med att inte ha för hög temperatur. Mjölblandningen bränner lätt fast i botten på kastrullen så en låg temperatur och omrörning rekommenderas starkt. Låt varsamt koka upp och låt sedan sjuda några minuter så den kokar ihop. Salta och peppra efter smak. Häll i den hackade dillen först när stuvningen tjocknat något.

Häller bort vattnet från potatisen och slå dillstuvningen över potatisen. Vänd runt med en slev.

Lägg upp lite lax på tallrikarna och servera med den dillstuvade potatisen.

Lax med dillstuvad potatis
Lax med dillstuvad potatis

Tips!

Har du rester av kokt potatis som blivit över vid tidigare måltider blir den som ny av en varm och god dillstuvning. Lägg i så fall potatisen i kastrullen med dillstuvningen några minuter så den blir genomvarm. Skär den gärna i mindre bitar eller skivor så det går lite snabbare.

Vill man experimentera lite kan stuvningen även ges extra smak av exempel riven muskot eller en tesked dijonsenap.


Lämna ett svar