Bananbröd med mörk rom

Bananbröd är egentligen mer som en kaka – väldigt likt en klassisk banankaka – men bananbrödet bakas i en brödformar och serveras i skivor, antingen med smör och ost på eller som en kaka med till exempel lite glass eller kolasås.

Bananbröd går att variera i det oändliga med kryddor, nötter och annan smaksättning, men just mörk rom ger den en härlig smak. Och knepet till att få ett riktigt gott bananbröd är förstås att ha riktigt (över-)mogna bananer.

Ingredienser:

 • 100 g smör
 • 2 dl rörsocker
 • 2 ägg
 • 2-3 mogna bananer
 • 1 msk mörk rom
 • 1/2 dl kallt starkt kaffe
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk malen kanel
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 nypa malen muskot

Gör så här:

Smörj och bröa en avlång bakform.

Smält smöret och låt det svalna något.

Mosa två bananer, och om du har tre så sparar du en till dekoration.

Ta fram en ganska stor bunke och vispa ägg och socker pösigt och krämigt. Vispa sedan i de mosade bananerna. Blanda i smör, kaffe och rom.

I en mindre bunke blandar du mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd till sist försiktigt ned det i smeten. Häll i formen. Dela den sista bananen på längden och lägg halvorna med frösidorna uppåt ovanpå smeten.

Ställ in i ugnen som ska vara värmd till 175 grader, och grädda ca 45 minuter.


Lämna ett svar