Kycklingfilé med mozzarella och basilika

Detta är riktig comfort food – mjuka, milda och lena smaker. Rätten går ganska fort att laga, passa på att sippa på ett glas vin medan kycklingen blir klar i ugnen.

Ingredienser (4 port):

  • 4-6 kycklingfiléer
  • 2 krukor basilika
  • 2 paket mozzarella
  • 1-2 msk kycklingfond
  • 4 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • Salt
  • Peppar
  • Smör och olja att steka i

Gör så här:

Skär ett snitt i var och en av kycklingfiléerna så att det bildas fickor i dem. Skiva mozzarellan och repa några av bladen från basilikan. Lägg mozzarella och basilika i fickorna i kycklingfiléerna och förslut så gott det går. Om du vill kan du använda tandpetare för att få filéerna att hålla ihop lite bättre.

Salta och peppra filéerna. Hetta sedan upp en stekpanna och häll i smör och olivolja. Stek försiktigt kycklingfiléerna på båda sidor i pannan – stek några filéer i taget och lägg dem sedan i en ugnsform. Stäng av plattan och ställ undan stekpannan från värmen en stund.

Sätt ugnen på 200 grader och stek färdigt filéerna där i bortåt 30 min (tid beror på hur stora filéerna är).

Hacka resten av basilikan. I pannan som du stekte kycklingfiléerna kan du sedan hälla på vin och ställa pannan på värmen igen. Låt koka upp och rör sedan i fond och grädde. Låt koka upp igen och småputtra en stund så det kokar ihop sig. Späd med lite vatten och gärna lite köttsaft från kycklingen i formen. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ner den hackade basilikan.

Servera med kokt ris och gärna en lättkokt grönsak.

Vintips!

Ett fylligt vitt vin passar bra till kycklingen med basilikan. Föredrar du rött vin så passar ett lätt rött vin bra, som en Pinot Noir.


Lämna ett svar