Caldeirada – portugisisk fiskgryta

Alla fiskarnationer har en egen version på en typisk fiskgryta, enligt traditionen från början tillagad ombord på fiskebåten. Och receptet varierar nästan alltid efter vad fiskarna fick med hem för fångst.

I Portugal heter fiskgrytan caldeirada och har en bas av fisk och potatis och den tillagas genom att man bygger upp lager av ingredienserna i en gryta.

Ingredienser (4 port):

 • 1 kg blandad fisk, gärna torsk, marulk, lax, piggvar eller vad man kan få tag på
 • 800 g potatis
 • 2 gula lökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 4 mogna tomater
 • 1 paprika
 • Olivolja
 • Salt
 • Peppar
 • 2 lagerblad
 • 1-2 dl vitt vin
 • 2 dl vatten
 • 1-2 msk tomatpuré
 • En skvätt piripiri (eller lite chilipulver eller motsvarande)
 • Ev lite fiskfond
 • Ev en näve färska räkor eller lite musslor
 • Koriander och bladpersilja till servering

Gör så här;

Börja med att förbereda alla ingredienser. Skala löken och skiva den. Skala vitlöken och skiva den. Strimla paprikan. Skala och dela tomaterna, ta ur dem och skär dem i mindre bitar. Skala potatisen och skiva den. Skär fisken i lagom stora grytbitar.

Ta fram en stor kastrull och ringla lite olivolja i botten. Lägg ett lager lök och vitlök i botten (ta ungefär hälften av löken). Lägg sedan tomaterna insett lager ovanpå löken. Fortsätt med ett lager potatis (ta ungefär hälften). Lägg därefter ett lager fisk – ta den fisk som tar längst tid att tillaga. Fortsätt med ett lager paprika, följt av ett lager potatis, sedan resten av fisken och till sist lök. Salta och peppra rikligt, lägg på lagerblad och häll på vin och vatten.

Lägg på ett lock och koka på medelvärme i 30-45 min. Efter halva tiden kan du försiktigt röra ner lite tomatpuré och smaka av med lite piripiri eller annan kryddstark smaksättare. Om du vill ha starkare fisksmak kan du röra ner lite fiskfond.

När grytan är klar så toppar du med några räkor eller ångkokta musslor om du vill ha en lite lyxigare fiskgryta – annars räcker det gott med lite hackad koriander och persilja.

Servera med ett gott vitt bröd.

Vintips!

Till en caldeirada passar ett krispigt och torrt vitt vin, helst från Portugal förstås. Det får gärna ha fatkaraktär.


Lämna ett svar