Torsk med räkor, pepparrot och skirat smör

Denna rätt är både smakrik och festlig i all sin enkelhet. En fin tradition inom svensk husmanskost! Se till att ha riktigt fina räkor – det är halva hemligheten.

Ingredienser (2 port):

  • 400 g torsk
  • Vatten
  • Fiskfond eller fiskbuljongtärning
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 200 g räkor
  • En bit pepparrot
  • Potatis
  • Sockerärter
  • 100 g smör

Gör så här:

Börja med att salta torsken. Sen är det dags att förbereda potatisen och de övriga tillbehören. Skala och koka potatisen, skala räkorna, riv pepparroten fint och skölj sockerärterna. Smält smöret försiktigt och håll sedan varmt medan du tillagar fisken.

Koka upp någon liter vatten i en traktörpanna eller en vid kastrull med lagom höga kanter. Lös en tärning fiskbuljong eller ännu hellre, häll i 1,5 msk fiskfond. Dra ner värmen så vattnet bara sjuder lätt och lägg försiktigt i torsken.

Den behöver 8-12 minuter i sjudande vatten beroende på tjocklek för att nå de 64-65 grader som behövs för att den ska vara klar. Ta då varsamt upp den ur vattnet med en hålslev eller stekspade och låt den rinna av på hushållspapper.

Dra ett par drag med vitpepparkvarnen över torskfilén innan den serveras tillsammans med potatisen, pepparroten och alla räkorna. Avsluta med att hälla lite skirat smör över anrättningen. Smaklig spis!

Vintips!

Till torsk med räkor och pepparrot passar ett friskt vitt vin bra, gärna en chablis. Det är förstås inte fel med champagne heller.


Lämna ett svar