Plankstek

Plankstek är klassisk restaurangmat, men har du bara plankor så kan du lätt göra det hemma.

Visste du att plankstek från början kommer från det ungerska köket? Den variant vi äter i Sverige var som allra mest populär på 70-talet. Den dröjer sig dock kvar på många menyer runt om i landet. Sedan några år tillbaka säljs också bra plankor i svenska butiker och på nätet.

Plankstek med pommes duchesse och bearnaisesås

Ingredienser (2 port):

 • 300-400 g ryggbiff eller oxfilé
 • 2 stora tomater eller ett knippe små
 • Haricots verts
 • 2 baconskivor

Bearnaisesås

 • 100 g smör
 • 1/2 schalottenlök
 • 1 1/2 msk vinäger, gärna rödvinsvinäger
 • 1 msk vatten
 • 1 äggula
 • 1/2 krm salt
 • 1 msk färsk dragon (alt 1 1/2 tsk torkad)
 • 1 msk persilja

Duchessepotatis

 • 600 g mjölig potatis
 • 2 äggulor
 • 2 msk smör
 • 2 msk matolja
 • Salt
 • Peppar

Gör så här:

Börja med att ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat när det är dags att steka biffarna. Ta gärna fram ägget till bearnaisesåsen också, om du förvarar äggen i kylen.

Sedan är det dags att börja förbereda duchessepotatisen. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten. När den är klar pressar du ner den i en bunke, häller på äggulor, smör, olja, salt och peppar och blandar runt ordentligt.

Medan potatisen kokar kan du sätta på ugnen på grill och bränna av plankan så den blir riktigt het. Ta ut och låt den sedan svalna innan alla goda saker läggs på.

Slå sedan din egen bearnaise – det är inte särskilt svårt och det blir hur gott som helst! Börja med att smälta smöret och ställ det sidan för att svalna. Hacka schalottenlök och dra av bladen från ev färska örtkryddor. Koka upp lök, vinäger och några stjälkar om du har färska örter. Häll i vattnet och låt svalna. Sila över i en rostfri bunke som du ställt över vattenbad. Blanda i äggulan och vispa för hand tills du får en krämig blandning. Ta då av bunken från vattenbadet och börja vispa ner smöret – först droppvis och sedan lite fortare. Blanda till sist i dragon och persilja och smaka av med salt och peppar. Här kan du läsa mer om att göra bearnaisesås.

Spritsa ut potatismoset på plankan när såväl mos som upphettad planka har svalnat något. Använd en sprits som du är bekväm med. Spritsa potatismoset i små toppar – pommes duchesse – längs kanten runt hela eller delar av plankan.

Lägg upp en delad tomat eller ett knippe cocktailtomater i ena kanten. Placera ut baconlindade haricot verts. Vill du ha knaprigare bacon kan du steka det först. Haricot verts kan även kokas lätt innan det blir dags att viras in i bacon och läggas på plankan. På samma sätt kan du steka tomaterna en stund i ugnen i förväg, om du vill ha dem riktigt genomstekta.

Sen är det dags för köttet. Putsa bitarna och skär av eventuella senor. Hetta upp en panna med en klick smör och lite olivolja. Salta och peppra köttet. Lägg i köttet när smöret smält och blivit gyllene. Stek hastigt på båda sidor så köttet får fin färg och låt rinna av någon innan du placerar det på plankan. Låt sedan köttet gå färdigt i ugnen. Ett alternativ är att steka köttet till önskvärd temperatur medan plankan är i ugnen. Det ökar kontrollen något. Då lägger du på köttet när planken är klar och ditt spritsade potatismos fått fin färg.

Ugnen ska sättas på hög värme, minst 250 grader och med övervärme, gärna med grillfunktionen på. Sätt in plankan med potatis, baconlindad haricot vert och tomat. Välj mellan att lägga på köttet eller att steka det under tiden plankan är i ugnen. Sätt in plankan i 5-7 minuter. Det är färdigt när potatisen fått fin färg.

Ta ut plankan, lägg eventuellt på köttbiten om du valde att inte ha med den i ugnen. Häll över lite sås. Servera! Och akta dig så du inte bränner dig. Såväl potatis som tomater brukar vara riktigt varma.

Vintips!

Vilket vin passar till plankstek? Jo, ett Côtes du Rhône är aldrig fel till en bit kött, och det gäller absolut också för en plankstek. Ett annat gott vin kommer från Loire-dalen och heter Chinon, det är också värt att prova, det är lite mer fruktigt.


Lämna ett svar