Falukorv på planka

Det här är en rolig variant på klassikern falukorv i ugn – där vi helt enkelt serverar falukorven och potatismoset på en planka, precis som en plankstek.

Ingredienser (4 port):

 • 400-500 g falukorv
 • 1-2 tomater
 • 75 g ost
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk ketchup

Duchessepotatis

 • 600 g mjölig potatis
 • 2 äggulor
 • 2 msk smör
 • 2 msk matolja
 • Salt
 • Peppar

Gör så här:

Börja med att förbereda duchessepotatisen. Det gör förstås bra att använda pulvermos, då följer du vara anvisningarna på paketet. Men det är väldigt gott med eget mos. Börja då med att skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten.

Medan potatisen kokar gör du i ordning korven. Dra av skinnet på korven och skär skivor, men inte helt igenom. Lägg korven i en ugnsfast form.

Bred senap och ketchup på alla skivorna. Skiva tomat i tunna skivor. Hyvla osten i skivor. Stick ner tomatskivorma i varannan lucka mellan korvskivorna, vik ostskivorna och gör på samma sätt med dem, så att det är tomat och ost växelvis. Salta och peppra. Tomatskivor som inte fick plats mellan korvskivorna kan du lägga med i formen, gärna med lite ost på.

Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter på 225 grader. Ta ut den och täck med aluminiumfolie så att den håller sig varm medan du ordnar med potatismoset – eller pommes duchessen.

När potatisen är klar pressar du ner den i en bunke, häller på äggulor, smör, olja, salt och peppar och blandar runt ordentligt tills du har ett färdigt, och ganska fast, potatismos.

Spritsa ut potatismoset på plankan när det har svalnat något. Använd en sprits som du är bekväm med. Spritsa potatismoset i små toppar – pommes duchesse – längs kanten runt hela eller delar av plankan.

Sätt ugnen på hög värme, minst 250 grader och med övervärme, gärna med grillfunktionen på. Sätt in plankan med pommes duchesse. Välj mellan att lägga på korven eller att låta den ligga och vila under aluminiumfolie under tiden plankan är i ugnen. Sätt in plankan i 5-7 minuter. Det är färdigt när potatisen fått fin färg.

Ta ut plankan och lägg på korven om du valde att inte ha med den i ugnen. Servera!


Lämna ett svar