Portvinsgelé

Portvinsgelé är gott och lite festligt att servera till många husmansrätter av kött, kyckling eller kalkon.

Basen är gjord på äpplen och sedan smaksatt med portvin. Det går förstås bra att byta ut portvinet mot sherry, madeira eller calvados.

Ingredienser:

  • 1 kg äpplen (ca 2 liter skuren frukt)
  • 7 dl vatten
  • Ca 6 dl strösocker (9 dl eller ca 800 g socker per liter avrunnen saft)
  • 1 dl portvin
  • Ev pektin (ca 1/3 flaska)

Gör så här:

Skölj äpplena och skär bort ev skadade och stötta bitar. Dela äpplena i mindre bitar, ta bort skaften men ha med kärnhusen.

Lägg äppelbitar och vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka några minuter tills frukten är precis mjuk.

Häll äppelmassan i en saftsil och låt rinna av 30 min. Mät sedan upp saften och häll tillbaka den grytan och låt koka upp. Koka 2-3 minuter och dra sedan av grytan från värmen. Rör ner anpassad mängd socker – lite i taget så att det löser upp sig.

Koka sedan på medelstark värme ca 20 min till. Undvik att röra men skumma gärna av. Om gelén stelnar i grytan så dra av den från värmen och häll i portvinet. Annars låter sundet puttra på tills det är färdigt.

Gör ett geléprov genom att hälla lite vätska på ett väl kylt fat och sedan snabbt kyla ner det igen. Om vätskan går igen när du drar en sked genom den så behöver gelén koka en stund till. Om det efter 30 min ännu inte stelnat tillräckligt behöver du tillsätta pektin (finns att köpa på flaska).

När vätskan kokat klart är det dags att tillsätta portvinet. Dra av grytan från värmen och häll i portvinet. Rör om ordentligt.

Häll direkt upp på varma, väl rengjorda burkar. Häll ända upp till kanten och förslut väl. Kyl genast.

Hjortfilé med pepparsås, amandinepotatis, haricots verts och portvinsgelé

En reaktion på ”Portvinsgelé

Lämna ett svar