Örtsmör

När du gör ett gott ört- eller kryddsmör till din stekta eller grillade köttbit så behöver du ingen sås. Ett kryddsmör kan göras i stor sats och sen förvaras länge i frysen.

Kombinationerna är nästan oändliga – basilikasmör till ryggbiff, dragonsmör till entrecôte eller salviasmör till kalv. Här är några av våra favoriter.

Smör med basilika; soltorkade tomater; rosé- och svartpeppar

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • Bladen från en kruka örtkrydda, t ex basilika, salvia eller dragon
  • En vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • Ev rivet skal från en halv citron
  • Salt och peppar (ca 1 krm av varje)
Basilikasmör till grillad clubsteak med tomatrisotto

Gör så här:

Ta fram smöret så det är rumsvarmt när du ska blanda till ditt kryddsmör.

Repa bladen från din kryddväxt. Skala vitlöksklyftan. Riv ev skalet från citronen som ska vara väl sköljd. Pressa saft ur citronen.

Lägg vitlök, örtkrydda och citronsaft i en hög bunke och mixa med stavmixer. Tillsätt det rumsvarma smöret och fortsätt mixa till en slät blandning. Salta och peppra och blanda ev i rivet citronskal.

Klicka upp på smörgåspapper och forma en slät avlång korv av smöret med hjälp av en skärbräda.

Lägg i frysen i minst 30 minuter. Skär skivor med hjälp av en varm kökskniv innan servering.

Recept på örtsmör med salvia
Salviasmör på en bit grillad entrecôte

Fler tips!

Riven parmesan är gott att ha i smöret också. Du kan då finhacka vitlöksklyftan och steka den lite lätt i en skvätt olivolja, innan du blandar med rivet citronskal, 1/2 dl riven parmesanost och rumsvarmt smör och sedan vispar det luftigt. Smaksätt som ovan med salt, peppar, citronsaft och ev hackad persilja innan du formar och förseglar enligt ovan.

En annan god smaksättning är soltorkade tomater – hacka ner några stycken istället för örtkryddor, och blanda med rumsvarmt smör, citronsaft och riven vitlök.

Peppar är också en god smaksättare – mortla 1/2 msk rosépeppar och lika mycket svartpeppar, och blanda ner i det rumsvarma smöret tillsammans med en liten pressad vitlöksklyfta och lite salt.

Ett klassiskt Café de Paris-smör passar väldigt bra till grillat kött – särskilt till grillad entrecôte. Receptet hittar du här.

Med smakerna av en riktigt god bearnaisesås kan du få till ett bearnaisesmör som också passar väldigt bra till grillat kött. Recept finns här.


2 reaktioner på ”Örtsmör

Lämna ett svar