Ankbröst med portvinssås

Anka är en riktigt fet fågel med massor av smak. Köttet i ankbröstet är tätt och ganska massivt. Riktigt festligt och väldigt gott blir anka när det tillagats väl. Medan exempelvis kyckling är relativt enkelt att få till på ett bra sätt, kan det vara lite svårare med ankan. Men det ska inte hindra dig från att prova. Följ bara receptet så lyckas du!

Här väljer vi en riktigt god ugnsrostad potatis och en fin portvinssås som tillbehör. Kompletterat med haricot verts och lite gelé.

Ankbröst steker du med fördel lätt rosa. Serveras här med en fin portvinssås och goda tillbehör som ugnsrostad potatis och haricot verts.

Ingredienser:

 • Ankbröst
 • Potatis
 • Olivolja
 • Schalottenlök
 • 1 krm vitpeppar, grovkrossad
 • 1 1/2 msk vetemjöl
 • 1 dl portvin
 • 2 dl vatten
 • 1 1/2 msk kycklingfond
 • 1/2 msk soja
 • Salt
 • Peppar
Stek ankbrösten i torr panna men ta vara på fettet som frigörs vid stekningen

Gör så här:

Ta fram ankbrösten och låt dem bli rumstempererade innan tillagning. För att skinnet ska bli riktigt krispigt är det bra om det är torrt, så låt det gärna torka upp ordentligt. Skär sedan skåror med ett mellanrum på en centimeter i fettsidan. Stanna precis när du kommer ner till det mörka köttet. Skär sedan skåror diagonalt över de första snitten så du skapar ett rutmönster. Det blir vackert men fyller också en funktion, eftersom ankbröstet annars drar ihop sig kraftigt under stekningen.

Hetta upp en panna på medelhög värme. Lägg ner ankbröstet med fettsidan nedåt i den torra pannan. Ankfettet som frigörs och smälter kan användas i såsen. Efter 3-5 minuter har fettsidan fått fin färg. Vänd ankan och stek ytterligare någon minut. Stoppa sedan ankbrösten i ugnen på 175 grader. Lägg det gärna på ett galler så att fettet från skinnet kan rinna ut, utan att ankan ligger i det.

Det tar ca 10-15 min att få upp innertemperaturen till 55 grader. Vill du ha den mer välstekt kan du vänta ett par grader till men tänk på att temperaturen forsätter stiga ytterligare en stund även utanför ugnen. Speciellt som du bör låta bröstfiléerna vila 5-7 minuter under folie innan du skär upp dem. Du bör därför aldrig låta temperaturen överstiga 60 grader, inte heller efter vila. Vid högre temperaturer blir köttet tråkigt. Eftersom ankköttet är väldig kompakt är det trevligt att skära upp det lätt rosa bröstet i relativt tunna skivor. Det kommer uppfattas som mörare och ännu trevligare att äta.

Skala potatis och skär den i halvor eller klyftor. Lägg potatisen i en form salta och häll över en matsked olivolja. Rör runt så all potatis får lite olja på sig. Stoppa in i ugnen och kör dem ca 35-40 minuter på 225 grader.

Använd ankfettet från stekningen som grund för såsen. Hacka scharlottenlök och fräs snabbt i ankfettet. Slå över vetemjöl och rör ihop. Slå på vatten, portvin, kycklingfond och soja. Låt reducera till ca en dl vätska återstår. Komplettera vid behov med ankfett från ugnsformen när ankan är klar. Rör ihop fettet med såsen och smaka av med salt och peppar. Servera med potatisen, det tunt skurna ankbröstet och gärna en grönsak och lite gelé. Ett fint ankbröst och dessa goda tillbehör kommer göra middagen till en succé.

Ankbröst med goda tillbehör

Lämna ett svar