Saltimbocca

Saltimbocca alla romana är ett av det italienska kökets absoluta klassiker. Namnet betyder ungefär ”hoppa in i munnen” – och precis just så gott är det.

En äkta saltimbocca ska varken innehålla grädde eller mjöl – men det är viktigt att använda fina, färska råvaror, inte minst kalvschnitzel.

Saltimbocca alla romana salvia prosciutto parmaskinka sås vin
Saltimbocca alla romana med rosmarin- och vitlöksdoftande potatis och haricots verts

Ingredienser (4 port):

  • 600 g kalvschnitzel
  • 4 skivor prosciutto
  • Salvia
  • Salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin

Gör så här:

Ta fram kalvschnitzeln i god tid så den blir rumstempererad. Banka ut köttet så det blir tunnare. Dra ett par drag med pepparkvarnen. Salta bara lite, mer sälta lägger du sedan på genom den lufttorkade skinkan. Lägg på 4-5 salviablad. Fäst skinka och salvia i köttet med tandpetare.

Hetta upp en stekpanna på relativt hög värme. Häll i två matskedar olivolja. Stek schnitzlarna ca 2 min på vardera sida, börja med sidan som har skinka och salvia. Ta sedan upp schnitzlarna och håll dem varma medan du häller på vinet i stekpannan och kokar ihop till en sås. Lägg i schnitzlarna igen så de drar sig lite i såsen innan de serveras.

Vi brukar servera vår saltimbocca med haricots verts och vitlöks- och rosmarindoftande ugnsstekt potatis. Vi satsar då på små potatisar som skalas och sedan steks i ugn tillsammans med lite olivolja, krossad vitlök, flingsalt och en kvist rosmarin eller två.

Buon Appetito!

Saltimbocca alla romana salvia prosciutto parmaskinka sås vin
Saltimbocca alla romana med prosciutto och salvia

Vintips!

Vilket vin passar bäst till saltimbocca? Jo, gärna ett ganska lätt rött vin. Helst från Italien förstås – till exempel Masi Bonacosta eller en Chianti.


En reaktion på ”Saltimbocca

Lämna ett svar