Medelhavssallad med ugnsbakade tomater och halstrad tonfisk

Det här är en riktigt trevlig sallad som påminner om en Salade Niçoise men med mustigare smaker. Medelhavet står i centrum med tonfisk, svarta oliver och tomater som bakats länge i ugnen tillsammans med vitlök.

Sallad med halstrad tonfisk och ugnsbakade tomater

Ingredienser (2 port):

 • 350 g tonfisk
 • 100 gram sallad
 • Någon kvist färsk dragon (kan uteslutas)
 • 4 medelstora potatisar
 • 100 g grön sparris
 • 1 sats ugnsbakade tomater (200 g cocktailtomater, vitlök, olivolja, socker, salt, peppar och oregano)
 • 1 rödlök
 • 1/2 dl svarta urkärnade oliver
 • Salt och peppar
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • En skvätt olivolja
 • Örtsalt, eller lite valfria torkade örter

Gör så här:

Börja i god tid med tomaterna – de ska bakas ett par timmar i ugn. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittsidan uppåt på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över lite olivolja. Skala och skiva en vitlök och strö den över plåten. Strö över lite socker, salt och peppar och lägg ut några kvistar färsk oregano, eller strö ut lite torkad oregano. Baka sedan tomaterna i ugnen, som ska stå på 125 grader. Det tar minst 2 timmar men du kan ha dem inne längre om du vill.

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet när den är mjuk och låt svalna.

Koka upp vatten med lite salt och lägg i haricotes verts. Låt koka 2-3 minuter och ta sedan upp dem och låt rinna av.

Skala och skiva rödlöken.

Gör dressingen genom att blanda dijonsenap med vinäger. Häll sedan i oljan under omrörning – ta så mycket du vill ha, vanligtvis ska man ha i bortåt 2 msk, vi brukar göra en lättare variant med kanske 1/4 msk. Avsluta med lite salt smaksatt med örter – eller salta och krydda upp med valfria torkade örter.

Lägg upp sallad på tallrikar eller i en stor skål tillsammans med tomater, oliver och rödlök. Repa av bladen från dragonkvisten och hacka ev i mindre bitar. Lägg till potatisen, gärna skuren i mindre bitar. Häll över dressingen på salladen.

Halstra tonfisken i 90 sekunder på var sida. Se till att pannan är riktigt het och låt den inte gå länge. Lägg på maximalt ytterligare 15 sekunder per sida om fisken är lite tjockare än 1-1,5 cm. Innan du lägger i fisken i stekpannan kan du salta och peppra den försiktigt.

Skär den halstrade fisken i skivor och lägg den överst på salladen.

Tips!

Om du har bråttom kan du ersätta de ugnsbakade tomaterna med soltorkade tomater.


Lämna ett svar