Blaxta Vingård

Jo, det finns ju faktiskt ett par vingårdar i Sverige. En av dem ligger i Flen i Södermanland. I en pittoresk liten by som heter Blacksta, bland betande får och grönskande backar hittar man några rader med de karaktäristiska vinodlingarna alldeles bredvid sjön Långhalsen.

Blaxta Vingård i Södermanland
Vinodling på Blaxta gård

Vinerna som produceras på Blaxta är både röda, vita och söta. Mest kända är vinmakarna, paret Amnegård, för sina dessertviner – ice wines. För dessa har de vunnit flera utmärkelser. Dessa görs på gårdens äpplen eller bär, och deras prestigevin görs på vidal-druvor. Vidaldruvorna får sitta kvar på vinrankorna tills frosten torkar dem och först när det är riktigt kallt skördas druvorna och vintillverkningen kan börja.

Apple Icewine och Vidal Icewine

Även en trevlig merlot och en rund chardonnay tillverkas på gården.

Merlot prestige 2018

Blaxta tar emot besökare för både provning, middag och övernattning, och det är väl värt ett besök. Perfekt både för semester eller en liten weekendresa!

Druvor på väg att mogna
Blaxta vingård i Flen erbjuder både övernattning och förtäring
Blaxta vingård

Lämna ett svar