Puck – en populär dessertskål

En av mina absoluta favoriter när det kommer till glas och porslin är dessertskålen ”Puck” designad av Monica Bratt åt Reijmyre Glasbruk under 1950-talet.

Det klassiska coupeglaset Puck i ofärgat glas

Coupeglasen – eller dessertskålarna – är runda skålar på fot och finns i många olika färger – både de starka färger som Monica Bratt är känd för, inspirerat av ädelstenar som rubiner, smaragder och safirer, och mer diskreta ljusa färger som rökgrått, dovt lila och ljusturkos för att ge några exempel. Skålarna finns dessutom både som vanligt glas och som strukturerat/krackelerat glas.

Puck i rubinrött, safirblått och smaragdgrönt – Monica Bratts signaturfärger

Varje glas är handblåst och därför unikt, och det går att komma över lite billigare glas på andrahandsmarknaden om man kan tänka sig någon liten skavank.

Puck-skålarna blev snabbt populära när de kom på 50-talet och man kunde köpa dem antingen i samma färg eller i set om olika färger med en av varje. Kanske var det dessa glas som inspirerade mordmysteriet i Maria Langs pusseldeckare ”Farliga drömmar” från 1958, där dessertskålar av glas i olika färg spelar en avgörande roll i dådet?

Den rubinröda Puckskålen är kanske den mest karaktäristiska av dem alla – typisk för Monica Bratts stil

Min förtjusning i Puck-skålarna grundlades som barn när mamma serverade chokladmousse i rubinröda och safirblå dessertskålar när det skulle vara extra lyxigt. Idag har vi flera stycken i olika färger, men jag kikar alltid ett varv extra om jag tittar in hos en antikvitetshandlare. Det finns ju så många vackra färger att samla på…!

Puck i olika färger – rött, blått, grönt, olivgrönt, turkos, lila, grått och ofärgat

4 reaktioner på ”Puck – en populär dessertskål

Lämna ett svar