Reijmyre Glasbruk

Det är något speciellt med vackra, handblåsta glas. På Reijmyre Glasbruk har de tillverkat glas i över tvåhundra år, sedan 1810. Idag är bruket fortfarande igång och det är faktiskt det näst äldsta glasbruket i Sverige som är i bruk.

Under årens lopp har många glaskonstnärer designat glas åt Reijmyre Glasbruk. En av de mest kända är Monica Bratt, som hämtade sin inspiration från färgstarka ädelstenar som safir, smaragd och rubin. Under den grå efterkrigstiden blev Reijmyre känt för hennes robusta glas i sprakande rött, grönt och blått. Särskilt den rubinröda nyansen blev väldigt populär och tillverkades med ett hemligt recept, ”Kolmårdens röda guld” kallades den.

Idag är Reijmyre Glasbruk är ett väldigt trevligt utflyktsmål i Finspång strax utanför Norrköping. Om man kommer på en vardag kan man se glasblåsningen som fortfarande görs där, och butiken har öppet även på helgen. Där kan man oftast göra ett och annat fynd – och har de inte vad du letar efter kan du alltid ta en sväng förbi antikbutiken på området, som har specialiserat sig på just begagnat Reijmyreglas. Visste du till exempel att Operkällaren har låtit tillverka sina glas på Reijmyre och att de går att köpa på fabriksbutiken?

Reijmyre Glasbruk
Glas till försäljning i fabriksbutiken
Ljuslykta, vas och coupeskålen ”Puck” i rött Reijmyreglas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s