Reijmyre Glasbruk

Det är något speciellt med vackra, handblåsta glas. På Reijmyre Glasbruk har de tillverkat glas i över tvåhundra år, sedan 1810. Idag är bruket fortfarande igång och det är faktiskt det näst äldsta glasbruket i Sverige som är i bruk.

Under årens lopp har många glaskonstnärer designat glas åt Reijmyre Glasbruk. En av de mest kända är Monica Bratt, som hämtade sin inspiration från färgstarka ädelstenar som safir, smaragd och rubin. Under den grå efterkrigstiden blev Reijmyre känt för hennes robusta glas i sprakande rött, grönt och blått. Särskilt den rubinröda nyansen blev väldigt populär och tillverkades med ett hemligt recept, ”Kolmårdens röda guld” kallades den.

Puck Reijmyre coupe dessert skål glas röd blå grön
Coupeskålen ”Puck” i rubinrött, safirblått och smaragdgrönt

Idag är Reijmyre Glasbruk är ett väldigt trevligt utflyktsmål i Finspång strax utanför Norrköping. Om man kommer på en vardag kan man se glasblåsningen som fortfarande görs där, och butiken har öppet även på helgen. Där kan man oftast göra ett och annat fynd – och har de inte vad du letar efter kan du alltid ta en sväng förbi antikbutiken på området, som har specialiserat sig på just begagnat Reijmyreglas. Visste du till exempel att Operkällaren har låtit tillverka sina glas på Reijmyre och att de går att köpa på fabriksbutiken?

Duka fint med glas från Reijmyre
Reijmyre Glasbruk
Fina glas på middagsbordet gör dukningen vacker och vinet godare
Glas till försäljning i fabriksbutiken
Det röda glaset var något av en signatur för Reijmyre.  Bra recept för fin dukning
Ljuslykta, vas och coupeskålen ”Puck” i rött Reijmyreglas
Puck dessertskål coupe Reijmyre
Dessertskålen ”Puck” av Monica Bratt i flera olika färger

2 reaktioner på ”Reijmyre Glasbruk

Lämna ett svar