Sill och mandelpotatis

Här kommer en Midsommar/surströmming crossover. Älskar man sill men inte är överförtjust i surströmming kan man ju alltid satsa på just en crossover så här på höstkanten. Det smakar lite mer midsommar och luktar definitivt mindre än surströmming. I den här versionen kör vi med gräslök men det går förstås med annan lök också, om man vill dra mer åt surströmmingshållet.

Matjessill har legat på tunna innan den konserverades och surströmmingen är jäst i öppna kar innan den stoppas på burk för efterjäsning. Men trots vissa likheter i fisk och process skiljer sig de två rejält åt. Möjligen är konsistensen lite liknande. Och båda är goda – fast i mitt fall räcker det med surströmming någon gång varannat år…

Däremot kan man alltså med fördel äta matjessillen lite som en surströmmingsklämma. Skiva potatis och hacka lök som läggs tillsammans med fisken på hårt tunnbröd. Liksom många även använder gräddfil till surströmmingen nu för tiden, tar vi med oss den från sommarens silluncher. Med mandelpotatis blir det också lite roligare och godare.

Ingredienser (2 port):

  • Ett par bitar hårt tunnbröd
  • 1 burk matjessill
  • 5-7 mandelpotatisar
  • En deciliter gräddfil
  • Ett knippe gräslök
  • 1 ägg

Gör så här:

Koka mandelpotatisen försiktigt. Den kokar lätt sönder. Koka även ett ägg i 9-10 minuter – om du vill ha ägg till. Lägg i ägget i kokande vatten.

Hacka lök och öppna sedan sillburken. Häll av lagen och låt sillen rinna av på hushållspapper.

Skiva den kokta potatisen och lägg skivorna på tunnbrödet. Lägg sedan på sill, klicka på gräddfil och strö över löken. Dela på ägget och placera på tunnbrödet. Hugg in!

Det skadar inte att servera snaps och öl till. Även en alkoholfri öl och utebliven snaps blir förstås utmärkt.

Recept för klämma med matjessill
Matjessillklämma. Potatis, sill och gräddfil på hårt tunnbröd toppat med gräslök och kokt ägg. Sommarsillen med surströmmingsvibbar.

Lämna ett svar