Brasilianska kokosbollar

Några av våra absoluta favoritsötsaker är Beijinhos – brasilianska kokosbollar. ”Pussar” betyder namnet på portugisiska. Och lika goda som söta pussar är de!

Receptet är enkelt men man måste akta sig så att man inte bränner vid mjölken, så håll uppsikt hela tiden. Kul att baka tillsammans med barn.

Beijinhos brasilianska kokosbollar recept
Beijinhos

Ingredienser:

  • En burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
  • 2 msk smör (plus lite att smörja formen med)
  • 1 nypa havssalt
  • 200 g kokosflingor
  • Silverfärgade sockerpärlor att dekorera med (kan uteslutas)
Beijinhos brasilianska kokosbollar recept

Gör så här:

Häll kondenserad mjölk, smör, salt och 150 g kokosflingor i en tjockbottnad kastrull och rör ihop. Koka på medelhög värme tills smeten tjocknat och släpper från kanterna, 10-15 minuter. Rör om hela tiden och håll koll på mjölken så det inte bränns vid.

Ta bort kastrullen från plattan och smöra en form med låga kanter. Häll i smeten och låt svalna helt. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 15 min så att det stelnar.

Häll resten av kokosen i en skål. Forma sen små bollar av smeten – det går lättare om man fuktar händerna lite. Tänk köttbullastorlek på bollarna – det går bra med både större och mindre bollar. Receptet ger ca 25 st medelstora bollar eller 50 små.

Rulla bollarna i kokosen och toppa med en silverpärla om du vill. Man kan lägga dem i minimuffinsformar eller direkt på ett fat.

Ett tips är att bara göra en halv sats, och använda resten av den kondenserade mjölken till brasilianska chokladbollar – Brigadeiros.

Oavsett hur många man gör så är de supergoda till kaffet eller på sommaren med ett glas mandellikör till – och väldigt stiliga till jul som små snöbollar!

Recept på brasilianska bollar med kokos
Kokos och kondenserad mjöl är basen i receptet för dessa vita läckerbitar

Tips!

Du kan frysa dina kokosbollar – de håller upp till tre månader i frysen, och så har du alltid lite godsaker redo.


2 reaktioner på ”Brasilianska kokosbollar

Lämna ett svar