Grytbröd

Detta är ett mycket enkelt recept på ett väldigt gott bröd – det är få ingredienser och få moment. Du slipper till och med att knåda degen. Att sedan grädda brödet i en gjutjärnsgryta ger en saftig insida och en vacker, knaprig skorpa.

Det enda du behöver tänka på är att ha lite framförhållning – blanda ihop degen kvällen före och låt jäsa över natten så har du ett magiskt gott bröd att grädda när du vaknar.

Det här receptet ger en sats som passar att grädda i en gryta på upp till ca 4 liter.

Ingredienser:

  • 12 1/2 g färsk jäst (1/4 paket) eller 1 tsk torrjäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • Solrosolja eller annan neutral olja

Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Blanda sedan i resten av vattnet, salt och slutligen mjöl. Arbeta degen en bra stund. Degen kommer att vara ganska kladdig.

Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten – bortåt 16 timmar.

Sätt ungen på 230 grader. Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och låt den bli ordentligt varm, det tar ungefär en halvtimme.

Ta ut grytan och pensla kanterna med olja.

Stjälp upp degen rätt ner i gjutjärnsgrytan. Strössla lite mjöl över den.

Ställ in grytan med locket på i ugnen. Grädda med lock i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare 10-15 min.

Ta ut grytan med brödet och låt svalna en liten stund innan du försiktigt lyfter ut upp brödet och låter svalna ytterligare innan det kan skäras och ätas.

Tips!

Testa också att baka detta goda grytbröd med honung.

Och vill du inte nattjäsa brödet, utan sätta och baka ut det samma dag, så dubblar du mängden jäst till 25 g, använder fingervarmt vatten snarare än kallt, och jäser degen i en bunke övertäckt med en duk i rumstemperatur i två och en halv timme innan du bakar ut enligt receptet ovan.


En reaktion på ”Grytbröd

Lämna ett svar