Grytbröd med honung

Att grädda bröd i gjutjärnsgryta är ett väldigt smidigt sätt att få ett lika vackert som gott bröd, med en gyllene och krispig skorpa.

Detta recept bakar du bäst en lat och ledig dag när du har tid att låta brödet jäsa. Brödet är smaksatt med honung, som ger en extra fyllig karaktär.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • Solrosolja eller annan neutral olja

Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke. Häll på lite av det fingervarma vattnet och blanda tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vattnet, salt och honung. Blanda. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda 10 minuter i maskin eller dubbla tiden för hand, tills degen börjar släppa från kanterna.

Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 2 timmar).

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vänd rund den tills hela degen har pudrats med mjöl. Lägg tillbaka i bunken och jäs ytterligare 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en gjutjärnsgryta med locket på. Låt den värmas upp en liten stund och ta sedan ut den och pensla insidan av grytan med solrosolja.

Stjälp upp degen på mjölad bakyta och vänd sedan ner den i gjutjärnsgrytan med skarven uppåt. Strössla vid behov lite mjöl över den.

Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen i 45 minuter. Om du vill ha extra fin färg på brödet så tar du av locket 5-15 minuter på slutet (längden beror på hur mörkt du vill ha brödet).

Ta ut grytan med brödet och låt svalna en liten stund innan du försiktigt lyfter ut upp brödet och låter svalna ytterligare innan det kan skäras och ätas.

Tips!

Testa även att baka detta goda recept på grytbröd.


En reaktion på ”Grytbröd med honung

Lämna ett svar