Frittata

En frittata är en italiensk omelett som påminner om den spanska tortillan. Man börjar med att steka de ingredienser som man ska ha i frittata och sen häller man på äggsmeten och steker färdigt – antingen i ugnen eller i stekpannan då man ofta också vänder frittatan så den får stekyta på båda sidor.

Frittata görs ofta i en större sats, i en stor panna. Sen skär man upp frittata i tårtbitar och serverar. För att göra en större sats ökar du bara på receptet nedan till önskad mängd. Frittata behöver stå lite längre i ugnen, bortåt 15-20 min, för en större sats.

Ingredienser (1 port):

  • 2 ägg
  • 1 msk vatten eller mjölk
  • 1 msk riven parmesan
  • 1 kokt potatis
  • 1/2 dl finskuren purjolök
  • 1-2 champinjoner
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Ev färsk bladpersilja

Gör så här:

Strimla purjolök, skär potatis i bitar och skiva svampen.

Hetta upp olivolja i en lagom stor stekpanna som tål ugnsvärme. Fräs lök, svamp och potatis i pannan några minuter.

Knäck äggen i en bunke och vispa ner mjölk. Toppa upp med salt och nymald svartpeppar.

Häll äggblandningen i pannan. Riv över lite parmesan och strö gärna lite hackad persilja överst. Sätt in stekpannan i ugnen som ska vara uppvärmd till 200 grader. Stek i 10 min, eller tills äggsmeten stannat.

Tips!

Du kan variera smaksättningen på många sätt – skinka brukar vara populärt. Det är också gått att knapersteka lite prosciutto i ugnen och servera till.


Lämna ett svar