Caesarsallad

En klassisk caesarsallad serveras med kyckling, men ibland förekommer lax eller räkor istället. originalet, som sägs ha skapats i Tijuana i Mexiko på 1920-talet, serverades med ägg. Rätten är vanlig i det amerikanska köket men serveras numera ofta på lunchrestauranger på många håll i världen.

Ingredienser (2 port):

 • 2 kycklingfiléer
 • Olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • 200 g romansallad
 • 50 g cocktailtomater
 • 4 skivor bacon
 • Parmesan

Caesardressing

 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 ägg
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk citronsaft
 • 2-3 sardellfiléer
 • 1 tsk kapris
 • 1 dl riven parmesan
 • 3/4 dl solrosolja
 • 1/4 dl olivolja
 • Några droppar worcestersås
 • Salt och peppar

Brödkrutonger

 • 2 skivor surdegsbröd
 • 1 msk matolja
 • 1 tsk smör
 • 1/2 tsk flingsalt

Gör så här:

Börja med brödkrutongerna. Skär brödet i små fyrkanter. Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek brödet knaprigt och rör runt i pannan hela tiden. Häll i smöret och saltet när bitarna börjar bli gyllene, rör runt och dra sedan av från plattan och låt svalna något innan servering.

Dressingen gör du genom att först skala och riva vitlöken. Knäck sedan ägget i en bunke som du kan använda en stavmixer i – alltså gärna en smal och hög bunke. Lägg i vitlök, senap, citronsaft, sardeller, kapris, parmesan och till sist oljorna. Mixa försiktigt – börja i botten och lyft sedan mixern uppåt. Smaka av med salt och worcestersås.

Skölj och lägg upp salladen på ett stort fat. Skölj och dela cocktailtomaterna i halvor.

Stek baconet krispigt på medelhög värme och låt sedan baconskivorna rinna av på hushållspapper. Skär dem sedan i mindre bitar och strö ut över salladen.

Salta och peppra kycklingfiléerna. Skala en vitlöksklyfta och krossa den. Värm olivolja i en stekpanna och lägg i vitlöksklyftan, rör runt så oljan tar färg. Stek kycklingfiléerna i pannan försiktigt på medelhög värme. När de fått färg på båda sidor så kan du lägga på ett lock och steka klart dem tills de är saftiga men helt genomstekta. Det tar ca 8-10 minuter. Skär upp kycklingfiléerna och lägg dem överst på salladen.

Häll rikligt med dressing över salladen och toppa med brödkrutonger. Man kan också välja att slunga salladen i dressingen från början.


Lämna ett svar