Paul Bara – inte ”bara” champagne från Bouzy

En riktigt favorit bland mousserande viner är Paul Bara. Vi har besökt champagnehuset flera gånger och det är på väldigt goda grunder. Bouzy är en Grand Cru-by, alltså en av de bästa. Och Paul Bara är i sin tur en av de främsta i Bouzy.

Champagne Paul Bara

Byn ligger på champagnes ”röda sida” och odlingarna domineras av Pinot Noir. Hos Paul Bara är det bara 10-15 procent av ytan som har planterats med Chardonnay. Och när det nu finns så gott om det; testa gärna det stilla röda vinet om du får chansen. Det är gott och lätt! Detsamma gäller för övrigt även för champagnen. Hela utbudet är bra men vi tycker verkligen att Baras rosé är fantastiskt bra.

En flaska champagne Grand Rosé från Paul Bara i Bouzy
Champagne Paul Bara, Grand Rosé

Den vanliga Champagne Grand Rosé håller hög klass med doft av jordgubb och smak av röda bär med en liten pepprig ton från Pinot Noir. Den passar utmärkt som aperitif och är dessutom vackert röd.

Champagne Paul Bara

Vill man gå upp lite i pris och elegans finns förstås alltid Spécial Club Rosé. Den görs bara riktigt bra år och genomgår ett tufft urval av såväl det stilla vinet som det färdiga mousserande.

Denna laxrosa dryck har fina bubblor, fruktig i smaken men håller trots det för lättare mat, som fågel utan alltför tuff kryddning eller tunga tillbehör. Vill du ha det lyxigt rosa är Paul Baras roséer definitivt något att rekommendera!

Pinot Noir från Bouzy för rosé champagne
I Bouzy dominerar de röda druvorna, framförallt Pinot Noir. Den andra röda sorten heter Pinot Meunier. Det röda skalet behövs för att skapa roséchampagne.

Som vi nämnde ovan görs även stilla rött vin i Bouzy. Paul Bara producerar ett mycket bra från relativt gamla stockar och bara riktigt bra år för Pinot Noir. Det lagras länge men är mjukt, med toner av röda bär, örter och med en djup fin färg. Detta röda vin passar utmärkt till fågel eller lättare rätter med ljust kött, som kalv eller fläsk.

Champagne Paul Bara
Bouzy rouge från Paul Bara

Lämna ett svar