Grillad picanha med svarta bönor och friterad banan

Picanha är en styckningsdetalj som är vanlig i Brasilien, där den ofta grillad. Det är lätt att göra hemma, antingen kan man grilla den hel eller i skivor. Den har en lite grövre textur på fibrerna och med fettkappan kvar blir den ännu mer smakrik.

Här serverar vi den på brasilianskt sätt med de i Brasilien älskade svarta bönorna och med lite friterad banan.

Ingredienser:

 • Picanha
 • Salt
 • Peppar

Svarta bönor:

 • 1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
 • 1/2 vitlöksklyfta
 • 1/2 liten morot
 • Olivolja
 • 1 krm paprikapulver
 • 1/2 msk tomatpuré
 • 1/2 msk grönsaksfond
 • 1 burk svarta bönor i vatten
 • Ev lite färsk timjan
 • Salt och peppar

Friterad banan:

 • 1 banan
 • 1 ägg
 • Ströbröd
 • Matolja

Gör så här:

Till bönorna ska man först finhacka lök, vitlök och morot och fräsa det i lite olivolja några minuter på svag värme. I kastrullen rör man sedan ner paprikapulver och fortsätter fräsa försiktigt några minuter.

Efter en stund rör man ner tomatpuré, fond, timjanblad och bönor med spad. Rör om och låt koka upp. Sänk sedan värmen direkt och låt sjuda 10-15 minuter tills en del av vätskan har kokat in. Smaka av med salt och peppar.

Ta fram din picanha i god tid före tillagning så den blir rumstempererad även i kärnan. Tänd grillen och låt briketter eller kol bli gråa och håller en jämn värme.

Torka av köttet, salta och peppra. Lägg sedan din picanha över glöden. Är köttbiten lite tjockare kan du låta den gå klar på indirekt värme sedan du grillat den 3-4 minuter på var sida så den fått en fin grillyta. Stäng i så fall locket och låt köttet komma upp i den temperatur du vill ha den. 55-58 grader innebär att den är fint rosa i mitten.

Bananen skär du i halvor – eller om du vill ha mindre bitar så delar du dem i kvartar. Bananerna ska inte vara alltför mogna, men inte heller omogna.

Vispa upp ägget i en skål och häll ströbröd i en annan. Vänd bananbitarna först i ägget och sedan i ströbrödet. Värm rikligt med olja i en liten stekpanna och fritera bananerna runt om där i. Ta upp och lägg på lite papper för att suga upp överflödig olja. Servera varma.

Vi gillar att dessutom servera brasilianskt ris till, receptet hittar du här.


En reaktion på ”Grillad picanha med svarta bönor och friterad banan

Lämna ett svar