Stuvad blomkål

Stuvad blomkål är fantastiskt gott. Blomkålen i sig har en ganska mild kålsmak, är rik på c-vitamin och fiber men väldigt fattig på kalorier. Gör du blomkålsstuvningen med mjölk håller den sig därför mager. Att byta ut en fjärdedel mjölk till grädde gör den dock lite godare, tycker vi.

Blomkålsstuvning recept stuvad blomkål falukorv
Blomkålsstuvning med falukorv och kokt potatis och morot

Ingredienser (4 port):

  • Ett blomkålshuvud på ca 700 gram
  • 4 dl mjölk, du kan byta ut 1 dl till grädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Några drag med vitpepparkvarnen
  • Muskotnöt

Gör så här:

Ansa blomkålshuvudet. Skär bort gröna blad, den nedre delen av stammen och släng. Bryt eller skär loss blomkålsbuketterna Skär stora buketter och stammen i mindre bitar.

Koka upp vatten med en halv msk salt och blomkålen. Låt kålen koka mjuk ca 7-8 minuter.

Gör stuvningen genom att röra ut mjölet i lite mjölk. Slå sedan på resten av mjölken. Du kan byta ut 1 dl mjölk mot grädde om du vill ha den lite fetare, godare och få den att koka ihop enklare.

Rör om under uppvärmning och smaka av med salt, nymald vitpeppar och gärna lite muskot. När den kokat ihop och smakar som du vill är den klar. Lägg i den nykokta blomkålen och rör om.

Blomkålsstuvning är jättegott med lite stekt falukorv och man kan servera såväl kokt potatis som morot till.

Visste du att…?

Blomkålen kan odlas på många håll i Sverige men den är inte det lättaste att odla. Den kräver mycket bevattning eftersom rötterna är ytliga. Blomkålen och också känslig för stötar och ljus. Får den solljus på sig blir den ganska snabbt gulaktig. Förvara den därför mörkt och gärna svalt.


Lämna ett svar