Desbordes-Amiaud 1989 – champagne med anor

Efter nära 30 år i källaren är det dags att korka upp denna fina årgångschampagne. Det finns inte många flaskor att dela på, så passa på om du har något viktigt att fira. Som aperitif är champagnen förstås spännande men det är en verkligt matvänlig champagne som skapats under tre decennier på jästfällning.

Desbordes-Amiaud 1988 – alltså till och med ett år äldre – är också ett högklassigt vin

Så här gamla champagner är det svårt att komma över men Systembolaget har lyckats införskaffa en ansenlig andel av denna årgångsraritet. Champagnehuset leds nu av den femte generationen vinmakare. Inte unikt i sig i Champagne men att det är fem generationer av kvinnor är mer ovanligt. De har skapat en verkligt fin dryck i denna skapelse. Desbordes-Amiaud 1989 är en nydegorgerad, Blanc de Noirs från Premier Cru-byn Éceuil i västra delarna av Champagne. Och med Blanc de Noir menas i detta fall 100 procent Pinot Noir. Champagnen har legat på jästfällning i producentens källare i tjugonio års tid, innan flaskorna degorgerades i juni 2019.

Det är mer sparsamt med bubblor i champagne av denna ålder men den är desto rikare på smaker. Honung, aprikos och nötter hittar man i denna vackert gyllengula champagne.

Vad äta till? Hummer fungerar utmärkt, liksom en torskrygg med räkor, pepparrot och skirat smör. Vi gissar att även fågel eller ljust kött går utmärkt om man inte vill ha fisk eller skaldjur. Framförallt om tillbehören är lite mer dämpade. Desbordes-Amiaud förtjänar hur som helst att spela första fiolen och stå i centrum för den här upplevelsen.

Champagne Desbordes-Amiaud med hummer
Desbordes-Amiaud med hummer är ett utmärkt recept för en god måltid. Gyllengul och full av smak och doft gör sig denna årgångschampagne mycket bra till mat.

En reaktion på ”Desbordes-Amiaud 1989 – champagne med anor

Lämna ett svar