Fish and chips

Fish & chips är en klassisk brittisk maträtt, traditionellt serverad i tidningspapper. Numera äts nästan all fish & chips på vanlig tallrik och har definitivt gjort sitt inträde även på fina restauranger.

Detta intåg i den finare gastronomin har även satt fokus på råvaran. Det ska vara fin kvalitet på fiskfilén men arten kan varieras. Torsk, kolja, gös och rödspätta passar alla utmärkt. Bara att välja sin egen favorit fisk.

Vi gör frityrsmeten med en ljus lager men den som vill kan förstås experimentera med andra typer av öl. Receptet är alltså flexibelt både vad gäller ölen i frityrsmeten och fisken som ska läggas i den!

Recept för engelsk måltid. Fish and Chips!

Ingredienser (4 port):

 • 600 gram fiskfilé
 • 4 dl mjöl (1 dl ska sparas att lägga fisken i precis innan själva friteringen)
 • 2 tsk majsstärkelse
 • 2 tsk bakpulver
 • 2-3 dl öl, ljus lager
 • Saften från en halv citron

Curryremoulad

 • 150 gram pickles eller inlagda grönsaker
 • 4 dl majonnäs
 • Currypulver
 • Salt
 • Peppar

Till servering

 • Pommes frites
 • Gröna ärtor
Vårt recept på Fish & chips bygger på torsk och ljus lager, men variera gärna receptet med dina egna favoriter.

Gör så här:

Börja med att göra frityrsmeten. Häll vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver i en bunke och blanda ihop ordentligt. Rör sedan varsamt ner öl och citronsaft i den torra mjölblandningen tills det blivit en slät smet. Konsistensen ska vara ungefär som målarfärg. Salta och peppra efter smak och låt sedan smeten svälla i 15-20 minuter.

Skär under tiden fiskfiléerna till lagom stora bitar. De ska få plats i fritösen (eller stekpannan) men heller inte vara så tjocka att det tar för lång tid att få dem genomstekta i fritös eller panna.

Gör sedan curryremouladen. Sedan häller du av lagen från pickles eller smörgåsgurkan och hackar dem fint och blandar ner i majonnäsen. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar och avsluta med curry. Var inte blyg med curryn.

Sedan är det dags att fritera. Hetta upp oljan i fritösen eller i en kastrull med höga kanter, till 160 grader.

Häll en deciliter vetemjöl på en tallrik. Vänd ner varje fiskfilébit i mjölet och doppa dem sedan i frityrsmeten. Lägg ner fiskbitarna i den heta oljan och fritera dem i cirka 5 minuter. De ska bli vackert gyllenbruna. Lägg inte ner alla bitar samtidigt för då riskerar oljan att tappa temperatur och inte vara varm nog.

Servera den friterade fisken med pommes, remouladsåsen och rikligt med gröna ärtor.

Cheers!


Lämna ett svar