Strassburgare

Strassburgare – eller strasskaka som den ibland kallas – är en klassisk småkaka som ofta brukade vara en av de sju kakorna som en god värdinna enligt etiketten skulle servera vid ett kafferep (fler kakor än sju visade att hon var högfärdig, färre att hon var snål – och då räknar vi alltså inte in vetebröden och de mjuka kakorna som serverades utöver småkakorna…).

Strassburgare innehåller till skillnad från andra mördegskakor även potatismjöl som gör dem extra spröda och luftiga.

Ingredienser (ca 60 st):

  • 200 g smör
  • 200 g vetemjöl (3 1/3 dl)
  • 100 g potatismjöl (1 1/4 dl)
  • 50 g florsocker (3/4 dl)
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • Ev mörk choklad till garnering

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet med hjälp av en elvisp.

Tillsätt potatismjöl och vetemjöl lite i taget och fortsätt vispa kraftigt hela tiden.

Klä några plåtar med bakplåtspapper, eller smöra dem.

Tryck ut degen direkt på bakplåtspappret genom en spritspåse eller kaksprits. Använd t ex en krusig tratt för att göra längder eller valfritt munstycke i kakspritsen för att forma en oval kaka.

Grädda i 200 graders ugn i ca 8-10 min. Låt svalna.

Om du vill doppa dina strasskakor i choklad så smälter du lite mörk choklad i vattenbad eller i micron. Doppa ena änden eller kanten av kakan i chokladen och lägg sedan på bakplåtspapper på ett fat eller en plåt. Låt svalna – det tar en bra stund, men det går fortare om du kan ställa kakorna lite svalt.

Strassburgare - spröda mördegskakor doppade i smält choklad
Strassburgare är en klassisk kaka på kafferep

Tips!

Till jul är det roligt att färga sina strassburgare i rött och grönt. Använd vanlig hushållsfärg till det; dela bara upp degen i t ex tre lika stora delar (en röd, en grön och en ofärgad). Sen tillsätter du hushållsfärg till respektive del och knådar in färgen ordentligt. Spritsa sedan ut tre runda eller krusiga platta bollar tätt inpå varandra på plåten – en boll i varje färg – så får du fina färgade julkakor. Om du har en kaksprits med varierade motiv kanske du har julgranar, hjärtan och stjärnor att tillgå istället?

Strassburgare till jul – färgade i julens färger

På den här sidan om julens goda kakor och bak har vi samlat fler recept på bakverk att baka till jul.


En reaktion på ”Strassburgare

Lämna ett svar