Kyckling Kiev

Kyckling Kiev sägs härröra från Ukraina, men även om det inte finns dokumenterade belägg för exakt när, var och av vem rätten skapades, så är den idag en populär rätt i Ukraina och några andra tidigare sovjetrepubliker.

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 150 g smör
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 20 g färsk bladpersilja
  • 1-2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • Olja att fritera i
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Börja med att göra ett persiljesmör. Se först till att ta fram smöret i god tid så att det är rumstempererat. Hacka sedan persiljan fint och blanda ner i smöret. Pressa vitlöken och blanda ner även den. Salta och peppra och rör om. Klicka upp på bakplåtspapper och forma till en ganska smal, platt lång stav. Lägg in i frysen i minst en halvtimme.

Banka ut kycklingfiléerna ordentligt. Salta och peppra. Skär upp fyra ca 7 cm långa bitar av smöret och lägg en bit på varje filé. Vik och rulla kycklingen runt om varje smörstav. Vira in kycklingfiléerna i plastfolie och vrid om ändarna ordentligt så att kycklingfiléerna formas till täta rundlar. Det är viktigt att det inte bildas någon lucka där smöret kan läcka ut. Lägg de inplastade filéerna i frysen i 30 minuter.

Knäck ägg och vispa upp. Häll upp ströbröd och vetemjöl i varsin tallrik, salta och peppra vetemjölet och rör om. Doppa filéerna först i mjölet, därefter i äggsmeten och till sist i ströbrödet. Rulla runt ordentligt sårbart allt täcks av brödsmulorna.

Lägg upp på ett fat eller i en form och stoppa in i frysen ca 30 minuter.

Värm en traktörpanna med höga kanter eller en fritös, ha i rikligt med frityrolja. Fritera kycklingfiléerna runt om 3-4 minuter tills de är gyllene. Lägg dem sedan i en ugnsform, gärna med galler, och i stek färdigt i 200 graders ugn 15 minuter.

Servera med potatismos och en god grönsak.

Vintips

Ett vitt fatlagrat vin passar bra till Kyckling Kiev. Om man föredrar rött vin till kycklingen så föreslår vi ett lätt rött vin som en Pinot Nior. Extra roligt är det att kombinera med ett ukrainskt vin från Chateau Chizay.


Lämna ett svar