Chokladkaka med spindelnät till Halloween

Det är klart att man vill ha lite godsaker till Halloween! Att dekorera bakverk och tårtor med läskiga monster, dödskallar och farliga djur av godis är riktigt kul. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Här gjorde jag en variant av en saftig chokladkaka med mycket glasyr, och sedan målade jag på ett spindelnät av kristyr.

Ingredienser:

 • 1 ägg
 • 2 1/2 dl strösocker
 • 1/2 dl solrosolja (kan bytas ut mot rapsolja eller rumsvarmt smör)
 • 3 1/2 dl vetemjöl
 • 5 msk kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 2 1/2 dl vatten

Chokladglasyr

 • 3/4 dl vispgrädde
 • 75 g mörk choklad (70% kakaohalt)
 • 1/2 msk ljus sirap

Sockerglasyr

 • 2 dl florsocker
 • 1-2 msk vatten
 • Lite citronsaft

Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa sedan i oljan. Rör försiktigt ner övriga ingredienser – rör inte för mycket, då blir kakan seg!

Smöra en form och bröa den med vetemjöl istället för ströbröd. Till detta recept valde jag en liten springform (16 cm i diameter) och då gick faktiskt inte all smet åt – resten gjorde jag muffins på! Men det går bra att ta en något större form istället, men det underlättar om den har löstagbar botten.

Häll smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i 20-40 minuter (den längre tiden om du har en större form och gräddar hela satsen).

Låt kakan svalna något medan du gör chokladglasyren.

Hacka chokladen i bitar. Värm grädden, chokladen och sirapen försiktigt i en kastrull. När chokladen har smält helt börjar du vispa smeten ordentligt tills den blir slät och glansig. Låt den svalna något.

Stjälp upp kakan på ett tårtfat och häll försiktigt glasyren över den så det rinner ner på kanterna. Jag tycker att man kan låta den rinna ut rejält, så här på en läskig Halloween-kaka. Låt den svalna lite så att den stelnar och stabiliserar sig något.

Blanda under tiden till sockerglasyren. Denna glasyr är något lösare och rinnigare än kristyr som man har på pepparkakor – den är gjord på äggvita istället för vatten. Vill du göra kristyr istället så går det bra. För sockerglasyr blandar du helt enkelt ihop florsocker, vatten och lite citronsaft (eller ättiksprit) till önskad konsistens. Måla sedan ett spindelnät på kakan med hjälp av t ex en grillpinne eller en smal tesked.

Toppa sedan gärna med en färgglad spindel om du har en sådan att tillgå.


Lämna ett svar