Champagne Michel Maillard – en pärla i Vertus

Champagnehuset Michel Maillard ligger i Vertus i den del av champagne som går under epitetet ”Côte des blancs”. Namnet kommer från färgen på vinet som odlas i denna del av champagne, närmare bestämt chardonnay. Nästan allt vin som växer på dessa östliga sluttningar är nämligen chardonnay vara druva är grön och druvsaften därmed alltid ”vit” Den skiljer sig alltså från Pinot Noir och Pinot Menuier, som är de andra två vanliga druvorna i champagne, som båda är ”röda”. Andra kända byar i detta ”vita” område i departementet Marne, är Cramant, Avize, Oger och Le-Mesnil-sur-Oget. Området är ett par mil långt och beläget söder om Épernay.

Champagne Michel Mailliard från Vertus
Champagne Michel Mailliard Millésime 2010

Michel Maillard har alltså sin anläggning i Vertus i den södra delen av Côte de blancs . Hälften av Maillards ca 23 hektar vinodlingar ligger i denna premier Cru by, medan den andra halvan finns i omgivande områden. Det mesta som odlas av familjen, som nu driver företaget i fjärde generationen, är förstås chardonnay. Maillard har en fin bredd på sortimentet men champagnen domineras alla av friskheten och fräschören från chardonnay. Citrus, gröna äpplen kan man ofta förnimma och i Maillards fina rosé finns även ett stänk av jordgubb.

Champagne Michel Mailliard
Michel Mailliard har en frisk stil och champagne som dominans av chardonnay.

Det går alldeles utmärkt att besöka Maillard för att prova champagne och det är även möjligt att stanna över natten i något av de fina rum som finns på anläggningen. Men man behöver förstås boka innan ankomst.

Michel Mailliard Milésime 2010  med ostron
Några ostron till en Michel Mailliard Millésime 2010

Lämna ett svar