Grillad pluma Iberico med spanskt ris

Iberico-grisen är ju välkänd som en mycket välsmakande och fint marmorerad gris. Pluman är en styckningsdetalj som passar extra bra att grilla. Den får lätt en krispig och god yta utan att bli torr. Servera med ris eller pommes. Gärna med lite sallad och grillade grönsaker.

Grillad pluma iberico med grillad chorizo och spanskt ris

Ingredienser:

 • 600-800 gram pluma iberico
 • Salt
 • Peppar

Spanskt ris

 • 2 dl ris
 • 1/2 rödlök eller 1 salladslök
 • 1 skvätt olivolja
 • 1 skvätt vin
 • 1 skvätt grönsaksfond
 • 4 dl vatten
 • 1/2 röd paprika
 • 1 handfull salladsärtor
 • 1/2 – 1 tsk gurkmeja
 • Salt och peppar
Grillad pluma iberico med spanskt ris och grillade grönsaker

Gör så här:

Ta ut köttet från kylen så det håller rumstemperatur i kärnan innan du börjar tillagningen. Lägg kol eller briketter på halva grillen så att du kan grilla med såväl direkt som indirekt värme. Tänd grillen och låt kol eller briketter bli fint grå med jämn värme.

Under tiden kokar du riset. Skala och hacka lök fint. Fräs det försiktigt i lite olivolja i en kastrull. Häll på riset och fräs det tills det blivit lätt transparent. Häll på vin och låt koka in. Häll på vatten och låt koka upp. Salta och krydda med gurkmeja. Sänk värmen och låt koka tills det är klart.

Hacka upp paprika och salladsärtor och fräs lätt i lite olivolja i en stekpanna. Blanda ner i riset när det är klart.

Salta köttet och lägg det på glöden 3-4 minuter. Vänd och grilla lika länge på andra sidan. Lägg sedan köttet på den glödfria delen av grillen. Stäng locket och låt köttet gå till det har en innertemperatur på 65 grader.

Låt köttet vila 5 minuter innan du drar några drag med pepparkvarnen över den grillade pluman. Skär sedan din pluma iberico i lagom tjocka skivor.

Tips!

Det är gott att grilla chorizoskivor och servera till också. Och du kan gärna blanda ner lite grillad majs eller någon annan grönsak du gillar i riset. Om du vill servera en sås till så kan du smula ner fetaost i crème fraîche och röra om – det blir väldigt gott och passar bra till denna rätt.

Recept grillad pluma iberico med spanskt ris

Lämna ett svar