Rabarberbullar

Rabarber går att använda till så mycket och till annat än rabarberpaj så varför inte testa att göra en god kompott och fylla bullarna med. Har du en favorit-bulldeg kan du så klart använda dig av den annars är det här en mycket bra och lättbakad bulldeg.

Ingredienser:

 • 50 g jäst
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk, standard
 • 1 dl socker
 • 0,5 tsk salt
 • 1 msk stött kardemumma (eller drygt 1 msk om du använder malen)
 • 12 -13 dl vetemjöl
 • 500 g rabarber
 • 1 vaniljstång
 • 0,5 dl strösocker
 • 2 bittemandlar
 • Ca 120 g mandelmassa
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 1 dl socker
 • 1 dl vatten

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, bryn smöret gyllenbrunt i en kastrull. Häll sedan i mjölken och känn så att blandningen är ljummen innan du slår det över jästen i bunken och löser upp den. Tillsätt socker, salt och kardemumma.

Låt maskinen börja jobba och ös ner mjölet lite i taget och låt degen gå i ca 10-15 minuter innan du plastar in den och låter den jäsa i ca 90 minuter. Lägg gärna en handduk över bunken och ställ den dragfritt.

Anssa rabarbern och skär i mindre bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka ihop på låg värme och under ganska lång tid så mycket av vätskan försvinner. Låt den bli tjock i konsistensen och låt den kallna. Ta upp vaniljstången.

Riv bittermandeln och mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret och kompotten.

Kavla ut degen till en rektangel på ca 40*50 cm. Bred på kompotten och vik degen dubbel. Nyp ihop hörnen så att kompotten stannar kvar. Skär degen i remsor och snurra ihop dem. Det blir ganska stora bullar.

Låt degen jäsa under en bullduk i ca 1 timme.

Grädda bullarna i ca 15 min på 225 grader.

Koka ihop socker och vatten till en sockerlag. Hacka mandel i en torr stekpanna om du inte vill ha någon annan topping på bullarna. Sockerlagen penslar du med så fort bullarna kommer ut ur ugnen, strör på mandeln och sedan på med sockerlag. När jag har på sockerlag för andra gången tar jag en matsked och skedade över för att få mandeln att stanna kvar.


Lämna ett svar