Pasta med räkor och vitlök

Räkor är en stor favorit i hushållet. Liksom pasta. Att kombinera de båda går dessutom alldeles utmärkt. Vilka räkor man använder är förstås lite beroende på tillgång. Råa räkor är egentligen att föredra men oftast svåra att hitta. Därför utgår vi från att de är färdigkokta i receptet. Den här rätten tar 15-20 minuter från start till bord. Lagom länge eftersom man längtar efter att äta bara man börjar hacka och skala.

Kallt vatten eller ett glas väl kyld Vinho Verde rekommenderas som dryck till anrättningen.

Ingredienser till fyra portioner:
400-500 gram skalade kokta räkor av valfri sort
2 matskedar olivolja
2-4 vitlöksklyftor
1 schalottenlök eller en halv gul lök
1 tomat eller 4-6 körsbärstomater
Lite bladpersilja
Pasta av valfri sort
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Skala räkorna, hacka lök och vitlök samt skär tomaterna i bitar. Hacka upp eller repa av bladpersiljan från stjälkarna.

Koka upp pastavatten med salt och olja. Lägg i pastan i vattnet. Koka pastan någon minut kortare än koktiden på förpackningen.

Hetta under tiden upp olivoljan i en rymlig stekpanna. Lägg i vitlök och schalottenlök. Låt löken steka 3-4 minuter utan att ta färg. Lägg i räkor och tomater någon minut. Om det är råa räkor behöver de förstås längre tid på sig. Kokta räkor ska bara i en kort stund för att bli varma. 

Lägg i den nästan färdigkokta pastan i stekpannan. Ta med några matskedar av pastavatten i stekpannan. Låt det medta koka in i stekpannan under någon minut. Salta och peppra. Lägg i lite bladpersilja och rör om. Servera genast.

Garnera gärna med bladpersilja och vid behov några drag med pepparkvarnen.

Recept räkpasta med vitlök och tomat
Pasta med räkor och vitlök

Lämna ett svar