Sliders – minihamburgare

Idén att göra hamburgare till små miniatyrer att mumsa på är ju genialisk! Garanterat en succé hos både stora och små. Och inte alls särskilt svårt att göra.

Ingredienser:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 msk salt
2 msk olivolja
10 + 2 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Sesamfrön
150 g nötkött
Smör till stekning
Cocktailtomater
Hamburgerdressing
Ketchup

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite fingervarmt vatten och blanda ut så jästen löses upp helt, tillsätt sen resten av vattnet. Rör i salt och olja. Häll sedan i nästan allt vetemjölet och jobba ihop tills degen är smidig (lättast i maskin men går jättebra för hand också).
Låt jäsa i bunken under duk i ca 30 min. Ta sen upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Forma till små bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ca 30 min.

Pensla med lite lätt uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) i ca 8-15 min beroende på storlek och ugn. De är färdiga när de är gyllenbruna och har fått en hård skorpa på undersidan. Låt dem svalna på en plåt utan duk.

Under tiden lägger du färsen på en tallrik eller skärbräda och tar ut små klickar som du sedan rullar och plattar ut ordentligt till små burkarna. De kan bli rejält mycket större än bröden – de kommer ändå att dra ihop sig vid stekning. Salta och peppra och bryn sedan en klick smör i en stekpanna. Stek biffarna på båda sidor med medelhög värme. Försök hjälpa till att platta ut dem om det behövs så de inte blir för tjocka.

Skiva hamburgerbröden och klicka ut ketchup och dressing på vardera del. Skär cocktailtomater i skivor och lägg en tillsammans med en liten biff i varje burgare. Ready to eat!

Man kan förstås variera med stekt, rå eller rostad lök, små ostskivor, salladsblad  eller en god glaze – det är bara fantasin som sätter gränser. Men var beredd på att göra en stor sats om ni är många – de brukar gå åt snabbt!

Receptet på små  hamburgare eller sliders, gör som vanligt fast litet.
Mini-hamburgare eller sliders. Bra recept på god buffé.

Lämna ett svar