Kokosglass

Att göra egen glass är enklare än man kan tro, särskilt om man har en glassmaskin – och det är det ju många som har nuförtiden. Men det går bra även utan maskin, man måste bara komma ihåg att röra om i glassen medan den fryses.

Kokos är en ljuvlig smaksättning på glass, och tillsammans med lite exotiska frukter så får man fram smakerna av tropiska platser på tallriken.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 dl kokosflingor

Gör så här:

Ta fram en bunke och knäck äggen i den. Tillsätt socker och vispa ordentligt med elvisp till en pösig ljus smet.

Vispa sedan grädden luftigt. Blanda ner grädden, vaniljsockret och kokosmjölken i äggsmeten. Rör till en jämn smet – använd gärna en stor plastsked eller en slickepott.

Rör till sist ner kokosflingorna på samma sätt, du ska ha en jämn fluffig smet när du är klar.

Sen är det dags att frysa glassen. Bäst resultat (med minst ansträngning) får du med en glassmaskin. Den ska vara fryst enligt anvisningarna (ofta behöver den ha stått bortåt nåt dygn i frysen innan det är dags). Häll ner glassmeten i glassmaskinen och låt den gå tills den är klar. Frys in en stund i en vurm med lock om du gör glassen innan du ska servera den. Dubbelkolla gärna innan hur mycket vätska just din maskin klarar – detta recept brukar bli precis så mycket som många modeller klart, men man behöver inte hälla i riktigt all smet om man inte vill utmana ödet… Glassen sväller ju när den blir fryst så det gäller att allt verkligen får plats.

Om du inte har någon glassmaskin så häller du glassmeten i en plastburk med lock och ställer i frysen. Du måste röra om i glassen ofta – en gång i halvtimmen de första 2 timmarna – för att inte få en glass som blir alldeles isig. Efter 3-4 timmar är glassen klar.

Ta ut glassen ur frysen i god tid innan du ska servera den – bästa sättet att tina den är låta den stå i kylskåp i bortåt en timme innan servering.

Servera gärna med stora kokosflarn/kokoschips och valfri exotisk frukt som mango, persika eller ananas.

Kokosglass serverad med mango och citronmeliss
Kokosglass toppad med kokoschips

Lämna ett svar