Lammrostbiff med rosmarin och krämig sås

Lammrostbiff är en styckdetalj som egentligen är en del av steken, men ibland styckas den separat och då kan man tillaga den ungefär som en liten lammstek. Man kan fylla den med örter och kanske ost och binda upp den, eller så bryner man den helt enkelt smaksatt med salt, peppar och vitlök och steker den klart i ugnen. Så har vi gjort här.

Ingredienser (2 port):

  • 500 g lammrostbiff
  • 500 g potatis
  • Salt
  • Peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Färsk rosmarin
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk soja
  • 1 msk konjak
  • 1 tsk torkad rosmarin
Lammrostbiff

Gör så här:

Börja med att förbereda köttet. Helst ska lammrostbiffen ligga framme en stund och bli rumstempererad. Torka sedan av köttet.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och vitlök. Är potatisen stor kan den delas i halvor. Lägg den skalade potatisen i en ungnsfast form i lite olivolja. Salta, lägg i en krossad vitlöksklyfta och en kvist rosmarin. Låt gå i ugn i 35-45 minuter beroende på storlek.

Dela en vitlöksklyfta och gnid in lammet med snittsidan. Salta och peppra. Låt lite smör och olja bli varmt i en bra stekpanna. Lägg i vitlöksklyftan och en kvist rosmarin. Bryn sedan köttet på båda sidor. Du kan välja att därefter dra ner värmen och låta rostbiffen gå klar i pannan, möjligen också under lock en del av tiden. Annars stoppar du in lammet i ugnen, då på 180 grader. En tunnare köttbit kan med fördel stanna i stekpannan men annars är ugnen att föredra. Oavsett tillagningsmetod ska termometern visa 55-57 grader grader för att köttet bli lätt rosastekt. Lägg då lammrostbiffen åt sidan för att vila i 10-15 minuter (och temperaturen går upp till 60 grader).

Använd stekskyn i stekpannan och häll i en skvätt konjak. Slå på créme fraîche och soja. Krydda med torkad rosmarin och peppra lätt. Rör samman och låt koka upp och ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor, servera med potatisen, en god grönsak och slå på den goda såsen!

Vintips!

Till lammrostbiff passar ett kraftfullt rött vin. Prova gärna ett kryddigt vin från Bordeaux eller Portugal. Lamm med vitlök och rosmarin är väldigt vinvänligt så det är mycket som kommer passa!


Lämna ett svar