Januarimat. Billigt, gott och klimatsmart. 10 tips!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Matsmart.

I januari är plånboken oftast lite tunnare efter helgerna. Men bra mat och goda middagar behöver inte vara dyr. Alltför mycket god mat och fina livsmedel slängs dessutom i Sverige. Det måste ändras. Det är dyrt för dig, dåligt för klimatet och hindrar många goda måltider från att bli verklighet. På vårt middagsbord finns ofta rester men vi handlar också så smart vi kan. Inte sällan kan man handla billigt med korta datum och företag som Matsmart har gjort det till sin affärsidé att se till att vi inte slänger fräscha livsmedel i onödan. Gör det här du med. Du sparar rejält med pengar.

Flera recept på den här bloggen innehåller rester på det ena eller andra sättet. Så läng inte bra mat. Spara och komponera ihop något nytt av det som blev över. Vi har en pytt-låda i frysen där vi lägger rester som inte räcker för en måltid i närtid. Julskinkan, söndagssteken, korven som inte gick åt eller potatisen som blev över tärnar vi ner och fryser sedan i en låda. När det blivit lagom mycket i lådan fräser vi upp lite lök i smör och kompletterar med det som kanske har saknats i pytt-lådan. Sedan går alltihopa ner i stekpannan. Stek ett ägg i lite smör. Salta och peppra både pytt och ägg. När det fått lite fin färg är det dags att servera. Gärna med rödbetor. Gott, billigt och smart.

Tio tips för att minska matsvinnet!

  • Släng inte saker bara för att bäst-före-datumet har “gått ut”. Lukta och smaka istället och gör din egen bedömning.
  • Skaffa en “pyttlåda” i frysen. Tärna upp rester som funkar i en pytt-i-panna och när du har fått ihop tillräckligt – laga till pytten.
  • Köp korta datum billigare i butiken. Om du ändå ska hem och laga mat, varför inte låta priset och miljön styra matvalet?
  • Handla på Matsmart. Du får mer för pengarna och bra livsmedel hamnar på middagsbordet istället för att slängas.
  • Passa på att köpa korta datum i butiken och använd direkt.
  • Handla inte för mycket. Planerar man bra blir det mindre svinn. Se till att ha koll på vad du har hemma innan du går till butiken.
  • Kyl sakerna ordentligt. Låt inte maten ligga framme i onödan. Värme och solljus är sällan bra för maten.
  • Frys. Storpack lockar ofta. Dela upp i mindre burkar och in med det i frysen. Även en ost kan delas och frysas.
  • Inte heller fryst mat håller för evigt. Märk upp dina lådor och påsar ordentligt och gå igenom frysen ibland så att du verkligen äter upp det du fryst in.
  • Frukt som börjar se lite trist ut går utmärkt att göra en smoothie på.

Med bättre planering, billigare inköp och användning av resterna kan du spara många sköna tusenlappar varje år. Har du egna tips och bra recept på hur man använder rester? Kommentera eller maila!

Recept på pastasås
Pasta är en bra grund för god och billig mat

En reaktion på ”Januarimat. Billigt, gott och klimatsmart. 10 tips!

Lämna ett svar