Budapestrulle

Kärt barn har många namn. Budapestrulle, Budapeststubbe, Budapestlängd eller Budapestbakelse. Oavsett vad man kallar den är den ju en riktig klassiker.

Originalet är med inlagda frukter, oftast mandariner eller konserverad persika, men om man vill så kan man i stället välja att använda sig av de bär som finns färska för säsongen.

I detta recept blandar vi därför i hallon och blåbär – men man kan lätt byta ut dem mot andra frukter och bär, eller mot just konserverade mandarinklyftor.

Recept Budapestrulle budapeststubbe budapestbakelse hallon blåbär
Budapestbakelse – en skiva Budapestrulle, här med hallon och blåbär

Ingredienser:

  • 6 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • 150 g hasselnötter
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 5 dl grädde
  • Bär till fyllning
  • 20 g smält choklad

Gör så här:

Vispa äggvitorna och börja sedan försiktigt att hälla i strösockret i en jämn fart i äggvitorna. Vispa sedan så länge att det bildas små toppar av marängen, då är den klar.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och använd sedan en matberedare till att mixa nötterna till ett fint mjöl. Häll i en skål och sikta i potatismjölet. Vänd sedan ner hasselnötsblandningen i marängen.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut marängen jämt på plåten. Eftersom marängbottnen ska rullas avslutar du med att dra med slickepott på längden på smeten – på så vis går den inte sönder så lätt nar du rullar den sen.

Grädda i mitten i 175 graders ugn i ca 12-15 minuter eller tills marängen fått lite färg.

Ta ut den från ugnen och låt svalna några minuter. Sedan lägger du ett nytt ugnsplåtspapper ovanpå den nygräddade botten och vänder den. Ett tips är att ta en handduk med lite kallt vatten och stryka på pappret för att det ska lossna, sedan lossar du försiktigt på pappret och låter den blivande rullen svalna.

Strax innan serveringen då vispar du grädden, lägger på dina bär och rullar i hop den. Enklaste sättet är att ta hjälp av pappret den ligger på och börjar rulla mot dig.

När du fått den till en rulle så är det dags att garnera med lite smält choklad så att rullen får sitt karaktäristiska Budapest-utseende!

Recept Budapestrulle budapeststubbe budapestbakelse hallon blåbär
Budapestrulle

Lämna ett svar