Grillade lammkotletter

Lammkotletter är både gott och enkelt att tillaga på grillen. Tillbehören kan varieras i det oändliga men det räcker gott med en enkel sallad. Goda saker att ha i en sådan är fetaost, rödlök och tomater.

Såser av vitlök eller mynta är klassiska till lamm. Vår favorit är en söt och syrlig myntasås vi beskrivit tidigare. Pommes frites är också ett utmärkt men mindre magert val. Men oavsett vad du väljer till är det lammet som är grejen. Det är helt enkelt så otroligt gott!

Fina lammkotletter
Färska lammkotletter

Ingredienser:

  • Lammkotletter (ca 200 gram per person)
  • Vitlök
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

Tänd eller sätt på din grill. Skär upp kotlettraden i enskilda kotletter om du inte köpt dem uppsågade. Dela en vitlöksklyfta och gnid in kotletterna på båda sidorna. Salta och peppra precis innan de läggs på grillen. Saltet drar ut köttsaft ur lammet och det blir torrare om du saltar för långt i förväg.

Grilla lammkotletterna så att de får en fin yta men låt dem vara rosa på insidan. Då blir de som allra godast.

Grillade lammkotletter
Grillade lammkotletter med mynta och vitlök

Hösten är i vårt tycke den bästa tiden för svenskt lamm. De flesta lamm slaktas vid ungefär sex månader och vårlammen, som föds på vintern, hinner därmed egentligen aldrig vara ut på gräs.

Inte sällan kan man köpa lamm direkt av uppfödare i ditt närområde. Det är på alla sätt ett bättre alternativ än att inhandla fryst lamm från Nya Zeeland eller liknande, något om inte är ovanligt i butikernas frysboxar.


Lämna ett svar