Lax med kall romsås

Lax är ju en oerhört mångsidig fisk – den kan gravas, rökas, kokas, stekas och grillas. Den kan serveras med många olika sorters tillbehör.

Att steka en bit laxfilé och servera med en kall sås är ett klassiskt sätt att servera den ljusrosa fisken, särskilt på vårkanten. Om man serverar med en god grönsak i riklig mängd behöva knappast någon potatis – men lite nykokt färskpotatis är sällan fel.

Ingredienser:

  • 2 bitar laxfilé
  • En knippe grön sparris
  • 1/2 rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk finkornig rom
  • Salt
  • Peppar
  • Citronpeppar eller örtsalt
  • Ev lite riven citron eller lime

Gör så här:

Börja med att röra ihop crème fraîche och rom till en sås, smaka av den med salt och peppar.

Skär rödlökshalvan i tunna skivor så att du får tunna strimlor. Bryt ändarna av sparrisen. Om du har tjock sparris kan du behöva koka den några minuter. Stek sedan sparris och rödlök försiktigt i lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra.

Salta och peppra laxfilébitarna. Toppa gärna med lite örtsalt (eller torkade örter) och lite rivet skal av citron eller lime. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna på medelhög värme. Stek laxfilén så att den får färg på båda sidor. Efterstek gärna laxen i ugn, eller i panna om du kan lägga på ett lock, tills den är precis färdig men inte överstekt. För oss är det liktydigt med 56 grader i innertemperatur. Det tar ca 4-5 minuter.

Stekt laxfilé med lättstekt grön sparris och kall romsås

Tips!

Den lättstekta sparrisen går lätt att byta ut mot annan grönsak, och det är förstås gott att servera lite kokt färskpotatis till.

Stekt laxfilé med färskpotatis, haricots verts och kall romsås

Vintips!

En chablis passar bra till lax med romsås.


Lämna ett svar