Panerad fisk

Det här är en rätt som är bra att laga tillsammans med barn som lär sig att laga mat – receptet är dessutom anpassat så att barn kan laga det på egen hand om de klarar sig i köket själva.

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 fiskfiléer, av till exempel rödspätta
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Matolja till stekning
  • Potatis, ärter och citron till servering

Gör så här:

Börja med att skala potatis och lägga i en kastrull. Häll kallt vatten i kastrullen så att potatisen täcks precis av vattnet. Salta litegrann och lägg på ett lock. Sätt på plattan på högsta värmen. Så snart vattnet börjat koka drar du ner värmen till mellanvärme. Låt vattnet med potatisen koka försiktigt ungefär 20 minuter.

Under tiden som potatisen kokar kan du förbereda resten. Börja med att ta fram lite ärter ur frysen och lägg dem i en skål så att de tinar.

Skär ett par skivor citron att dekorera med.

Sedan är det dags att börja med fisken. Ta fram tre stora tallrikar – minst en av dem måste ha höga kanter.

I tallriken med höga kanter knäcker du ett ägg och vispar det med en gaffel.

På en annan tallrik häller du upp ströbröd och på dem tredje tallriken häller du upp mjöl. Häll salt och peppar på mjölet och blanda ut det ordentligt på tallriken.

Ta sedan den ena fisken och lägg den på mjölet. Klappa på fisken så att mjöl fastnar på hela fisken och vänd sedan på den och gör samma sak, så att du har mjöl på båda sidorna av fisken. Klappa försiktigt på den när du är färdig så att onödigt mjöl ramlar ner på tallriken igen.

Doppa nu fisken i det uppvispade ägget. Se till att det fastnar ägg på hela fisken.

Lägg till sist fisken i ströbrödet och vänd, så att ströbröd har fastnat runt om hela fisken.

Gör sedan samma sak med den andra fisken – först mjöl, sedan ägg och till sist ströbröd.

Hetta upp en stor stekpanna eller traktörpanna med höga kanter på spisen. Häll i ganska mycket matolja och låt den bli varm. Här behöver en vuxen vara med och titta på.

Dra ner värmen på plattan lite. Lägg fisken i stekpannan och stek någon minut tills det bubblar och fräser och fisken fått fin färg på undersidan. Den ska vara alldeles gyllene. Vänd då på fiskarna och stek den andra sidan också.

Ta upp fisken när den är klar och lägg gärna på en tallrik med hushållspapper så att oljan kan rinna av lite. Glöm inte att stänga av plattan och ställa bort stekpannan från spisen.

Kolla att potatisen är klar – du kan känna med en tandpetare eller baksticka i potatisen – om den är mjuk är den färdig. Häll av vattnet från kastrullen – be gärna en vuxen att hjälpa till för vattnet är jättevarmt och det är lätt att bränna sig.

Lägg upp fisken på varsin tallrik, tillsammans med potatis, ärter och citron.

Vill du servera en kall sås till också så kan du göra en enkel dillsås. Häll upp lite gräddfil i en skål, 2 dl blir bra. Om du har färsk dill hemma så kan du försiktigt klippa dillen i små bitar och röra ner i gräddfilen.


Lämna ett svar