Schnitzel Cordon Bleu

Schnitzel Cordon Bleu är idag en välkänd och älskad rätt med panerad schnitzel med ost och skinka inuti. Men vad betyder Cordon Bleu? Jo det är franska för blå snodden”, och så undrar man ju varför denna schnitzel fått namn efter en blå snodd. Det är något oklart men namnet syftar troligtvis på den finaste orden som kunde utdelas av franske konungen, nämligen tecknet som riddare av L’Ordre du Saint-Esprit, Den Helige Andens orden. Den instiftades 1578 under religionskriget av Henrik III. Ordens avsikt var att förena ledarna för det katolska partiet i kampen mot protestanterna. Utmärkelsen hängde i en blå snodd, le cordon Bleu. Efter revolutionen 1789 avskaffades ordern. Kopplingen till denna rätt får dock anses vara ganska svag. Möjligen kan det syfta på att kockar använt blå band för att hålla ihop anrättningen som ursprungligen kommer från Schweiz. Hur som helst, väldigt gott är det.

Ingredienser (2 port):

  • 2 skivor skinkschnitzel
  • 2 skivor rökt skinka
  • 2 skivor lagrad ost (gärna emmentaler eller gruyère)
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 ägg
  • Vetemjöl
  • Ströbröd
  • Smör och matolja att steka i

Gör så här:

Banka ut schnitzlarna till ca 3-5 mm i tjocklek. Salta och peppra lätt. Bre på en klick senap på varje schnitzel. Lägg på en skiva ost på ena halvan, sedan en skiva skinka och ytterligare en skiva ost innan du viker över den andra schnitzelhalvan.

Knäck ett ägg i en djupt tallrik och rör ihop. Häll upp vetemjöl på en tallrik och ströbröd på en annan.

Värm lite olja och smör till medelvärme i en stekpanna. Vänd de ihopvikta schnitzlarna i mjöl, vänd sedan i äggsmeten och till sist i ströbröd och lägg sedan direkt i stekpannan.

Stek schnitzlarna gyllene på båda sidor, totalt ca 10 minuter på medelvärme.

Servera med ugnsstekt potatis och gärna gröna ärtor till. En grönsallad är också väldigt gott till.


Lämna ett svar